Ceaiul, bautura milenara

Ceaiul este probabil una dintre cele mai vechi bauturi din lume, fiind atestata de mai bine de 2000 de ani, si este denumirea data infuziei din frunzele plantei de ceai (Camellia sinensis) dar, la momentul actual, denumirea de ceai a fost extinsa la mai toate infuziile din plante sau fructe, indiferent daca acestea contin si planta de ceai sau nu.

Cu toate ca in Asia ceaiul era folosit pe scara larga inca din antichitate in Europa a ajuns abia dupa anul 1600, fiind adus de negustorii olandezi.

Totusi chiar si in Europa si pe celelalte continente existau diverse forme de infuzii din plante folosite in general pentru vindecarea sau ameliorarea simptomelor diferitelor boli.

Ceaiurile pot fi facute din frunzele, fructele si uneori scoarta unor plante, care de obicei sunt deshidratate iar apoi rehidratate prin infuzia in apa incalzita.

Ceaiul asiatic (Camellia sinensis)

Varietatile traditionale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong si ceaiul negru. Aceste varietati sunt diferentiate prin maturitatea plantei la momentul culegerii si prin metodele de prelucrare, de la culegere timpurie si prelucrare redusa (ceaiul alb) pana la culegere tarzie si prelucrare indelungata (ceaiul negru), cele mai raspandite fiind insa ceaiul verde si cel negru.

Consumul de ceaiuri traditionale ajuta la prevenirea a numeroase boli datorita continutului de fitochimicale (flavonoizi, aminoacizi, polizaharide si vitamine C, E, K) din aceasta planta. De asemnea ceaiul are efect revigorant, datorita continutului de teina, un compus cu efecte asemanatoare cofeinei.

Pentru ceaiul traditional exista numeroase metode de preparare, iar in Japonia exista chiar si prepararea ceremoniala a ceaiului (cha-no-yu) care se ridica de-a dreptul la rangul de arta.

In general prepararea clasica a ceaiului presupune realizarea unei infuzii de planta in apa incalzita. Metoda clasica pentru obtinerea unei arome deosebite este ca frunzele de ceai sa fie intai oparite cu putina apa, care apoi se arunca, mai apoi realizandu-se infuzia, cu planta oparita, pe o durata de 3-5 minute, mentinerea infuziei peste aceasta durata putand conduce la aparitia unui gust amar.

Ceaiul poate fi consumat ca atare sau cu diverse adaosuri cum ar fi: lamaie, lapte, zahar, miere etc. insa in mod traditional caiul se consuma fara nici un adaos pentru a i se putea savura aroma.

Ceaiurile din plante

Dupa cum am mai spus denumirea de ceai a fost imprumutata si pentru infuziile din alte tipuri de plante sau fructe care au efecte terapeutice sau nu.

In general pentru prepararea ceaiurilor din plante sau fructe acestea se deshidrateaza si se maruntesc apoi, pentru consum, se rehidrateaza cu apa incalzita.

Ceaiurile din plante pot fi dintr-o singura planta sau dintr-un amestec de plante pentru obtinerea unui efect curativ mai bun.

La ceaiurile din plante, de obicei, infuzia este recomandata pentru o durata mai mare (5-10 minute) pentru a se favoriza extragerea principiilor active.

In continuare prezenta o serie de plante cu efecte terapeutice folosite pentru ceaiuri si efectele dovedite acestora:

Rooibos

Originara din Africa de sud aceasta planta are continut ridicat de flavonoizi, antioxidanti si minerale. Este considerat un bun remediu pentru alergii, dureri de cap, insomnii si prebleme digestive.

Ghimbir

Este o planta originara din Asia, radacina acesteia fiind folosita ata ca si condiment cat si pentru prepararea ceaiurilor. Radacinile contin uleiuri esentiale: gingerol, zinghiberina, zinghiberol, felandren, borneol, cineol. De asemenea, mai contin fenoli, amidon, mucilagii şi rasini. Radacina de ghimbir mai este bogata in potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C şi D.

Ghimbirul este un bun antioxidant, antiinflamator, digestiv, stimuleaza activitatea veziculei biliare si ajuta la reducerea grasimilor din organism.

Aronia

Aronia este o planta originara din vestul Americii de Nord, denumirea traditionala fiind choke berry, datorita gustului astringent. Fructul de aronia contine o serie de vitamine, pro antocianine, acid folic, vitaminele P, E si C, iar continutul de antioxidanti este de circa 15 ori mai mare decat cel din afine. Fructul de aronia este considerat a fi intre primele 10 plante din lume ca si concetratie de antioxidanti iar studii clinice au aratat ca fructul de aronia are efect hipoglicemiant, fiind recomandat pentru persoanele care sufera de diabet, are efecte benefice in prevenirea aterosclerozei si reducerea concentratiei de grasimi in sange. Datorita continutului ridicat de acid folic este recomandat a fi folosit si de catre femeile insarcinate.

Kombucha

Kombucha reprezinta o categorie aparte fiind o bautura revigoranta putin dulce, usor acida care se consuma in prezent in intreaga lume. Se obtine din infuzia frunzelor de ceai si fermentarea printr-o asociere simbiotica de bacterii si drojdii ce formeaza „ciuperca de ceai”. Kombucha isi are originile in nord estul Chinei (Manciuria) unde, inca din anul 220 I.C., erau apreciate proprietatile energizante si detoxifiante ale acestei bauturi.

Se sustine, de catre consumatorii din toata lumea ai acestei bauturi, ca efectele benefice asupra sanatatii sunt multiple. Conform unor studii intreprinse in Rusia, pe baza marturiilor consumatorilor, efectele ar fi: detoxifierea sangelui, reducerea nivelului de colesterol, reducerea aterosclerozei prin regenerarea peretilor celulari, reducerea tensiunii arteriale, reducerea inflamatiilor, imbunatateste simptomele asociate cu artrita, reumatism si guta, ajuta functia hepatica, normalizeaza activitatea intestinala, echilibreaza flora intestinala, vindeca hemoroizii, reduce obesitatea si regleaza apetitul, previne/vindeca infectiile vezicii urinare si reduce calcifierea renala, stimuleaza sistemele glandulare, protejeaza impotriva diabetului, creste rezistenta organismului fata de cancer, are efect antibiotic contra bacteriilor, virusurilor si drojdiilor, imbunatatste sistemul imunitar su stimuleaza producerea de interferon, usureaza simptomele bronsitelor si astmului, reduce dezechilibrele menstruale si bufeurile menopausale, imbunataste sanatatea parului, pielii si a unghiilor, reduce dependenta alcoolicilor, reduce stressul si insomnia, imbunatateste vederea, combate efectele imbatranirii, imbunatateste metabolismul general.

 

No Comments

Post A Comment

Suna acum